Ritualul îngrijirii dentare la copii

Îngrijirea dentară ar trebui să înceapă de la primul dinte.
Spală dinții copilului în fiecare seară cu o periuță de dinți moale și puțină pastă de dinți pentru copii. Cel mai bine poți să faci acest lucru când stă întins pe masa de înfășat. Dacă incluzi acest obicei în ritualul de îngrijire zilnică și ulterior doar petreci timp lângă el când o face singur, copilul învață rapid că îngrijirea dentară face parte din aceasta.

Până la 18 luni, copilul tău este probabil gata să se spele singur pe dinți. Arată-i copilului cum să-și spele bine dințișorii, iar la final verifică doar dacă i-a curățat cu adevărat bine.

Dacă copilului nu îi place pasta de dinți pe care ai ales-o, încearcă alta. Cu cât periază mai mult dinții, cu atât fluorul se atașează mai ușor de ei.

Sfat:  Programează-te la medicul stomatolog pentru a-ți face un consult pentru proprii dinți și ia-l cu tine și pe cel mic, ca să observe cum se derulează o astfel de vizită, în care obții sfaturi pentru îngrijirea dentară. În acest fel, copilul învață că o vizită la dentist este ceva firesc – acest lucru previne temerile.

Copiii au nevoie de periuțe de dinți speciale?

Copiii ar trebui să folosească periuțe de dinți special concepute pentru ei, deoarece cavitatea lor bucală și dinții sunt mai mici decât cele ale adulților.

Pentru copiii care au puțini dinți sunt potrivite periile cu peri scurți, foarte moi și mâner antiderapant.

Dacă copilul are toți dinții de lapte ieșiți, are nevoie de o perie cu peri mai lungi, un cap de perie îngust și un mâner gros.

Pentru cei cu vârsta de cinci ani există periuțe de dinți ai căror peri sunt mai înalți în lateral și puțin mai joși la mijloc. Ele fac ca zonele ce ajută la mestecat și suprafețele laterale să poată fi periate în același timp.

Începând cu vârsta de opt ani copiii pot folosi deja periuțe de dinți pentru adulți. Până în acest moment, dinții și cavitatea bucală s-au dezvoltat suficient, iar copiii sunt suficient de pricepuți să-și spele singuri dinții.

Ce să alegi: periuța de dinți normală sau una electrică?

Ce periuță de dinți este mai potrivită depinde de fiecare copil. Cu periuța de dinți electrică, placa poate fi îndepărtată într-un mod mai țintit. Copiii care apasă foarte tare atunci când se spală pe dinti ar trebui mai bine să folosească o periuță normală. În caz contrar, există riscul de a-și răni gingiile. Periuța de dinți electrică este mai potrivită pentru copiii de patru sau cinci ani care doresc cu adevărat să se spele pe dinți singuri – chiar dacă nu o pot face încă. Rotirea și scuturarea periei îndepărtează mai multă placă decât încercările stângace din cazul periajului manual.